Меню

Блог

Кои са стандартните протоколи в автодиагностиката и защо те са важни? 13.12.2022 09:45:07

Кои са стандартните протоколи в автодиагностиката и защо те са важни?

Автодиагностиката се развива скоростно и следва естественото развитие на цялата автомобилна индустрия. Новите превозни средства все повече приличат на компютърни системи и това е сред иновациите, които създават редица благоприятни възможности за шофьори, автомобилисти и автомеханици:

  • Управлението става все по-лесно, комфортът се повишава и много от процесите са автоматизирани.
  • Диагностиката е лесна, бърза и все по-прецизна.
  • Всеки автомобил може да има собствено досие на профилактиката и ремонтите, за да може да се проследи цялата му история.

Стандартните протоколи в автодиагностиката са възникнали като необходимост още в началото на историята на автомобила, защото стандартизираните части създават отлични предпоставки за създаването на висок клас модели на сравнително по-ниска цена. В днешно време тези стандарти се пренасят и в компютърната, и в дистанционната автодиагностика, за да се улеснят процесите по поддръжката на превозното средство.

Още през далечната 1905 г. Обществото на автомобилните инженери (SAE International) признава необходимостта от стандартизация, тъй като до този момент ремонтът на всеки автомобил е бил ненужно оскъпяван поради факта, че частите трябвало да се търсят и набавят за всеки ремонт по отделно, като единствения възможен начин за това е била доставката от оригиналния производител. Това затруднява не само местните пазари, но и най-вече международните такива, защото доставката забавя поправките във времето. Това принуждавало редица местни механици да адаптират други част и да импровизират, което сваляло качеството на цялата машина и се отразявало отрицателно на гладката работа на двигателя.

*Снимка: Ford Motor Co., списание Motor, бр. юли 2005 г.

"Стандартизирането и взаимозаменяемостта на частите ще имат ефекта да ни дадат по-висок клас автомобил на по-ниска цена, но това зависи в значителна степен от производството на един модел в големи количества и елиминиране на големи годишни промени в дизайна, които налагат производството на скъпи приспособления, измервателни уреди и специални машини."
Из редакционна статия в Scientific American, 16.01.1909 г.

Затова през 1912 г. SAE издава първите в света автомобилни стандарти, като първите от тях се отнасят за материали, смазочни материали, фитинги, крепежни елементи и компоненти. Пример за това са заключващите шайби. По онова време съществували повече от 300 вида, докато след въвеждането на стандартите броят им е бил редуциран с около 90%. Нещо толкова на пръв поглед елементарно спестява много време, средства и усилия. След въвеждането на общите автомобилни стандарти, до 1921 г., повече от 200 комплекта стандарти са кредитирани със спестявания в цялата индустрия от над $750 милиона или 15% от стойността на дребно на всички продадени превозни средства.

Най-сериозният тласък в стандартизацията се случва през 1916 г., когато Министерството на отбраната на САЩ, което се готви да влезе в Първата световна война, изисква от автомобилната индустрия и SAE да изградят стандартизирано превозно средство за целите на военната индустрия. Това превозно средства е прочуто с името Liberty Truck и се е задвижвало от стандартизиран двигател с наименование Liberty Engine. Така различните производители са принудени да произвеждат и доставят двигатели Liberty и камиони Liberty с напълно идентични стандарти и спецификации. Ремонтът и поддръжката на тези превозни средства биват опростени, а за всяка поправка са били използваи значително по-малък брой части. Подобна масова стандартизация се случва и усъвършенства по време и на Втората световна война.

Днес стандартите в автомобилната индустрия, написани от комисиите на SAE, са напълно развити, усъвременени и обхващат всеки аспект от производството и ремонта на автомобила. Те се отнасят и за инструментите и уредите за автодиагностика и ремонтни дейности - от обикновени гаечни ключове до сложните компютъризирани системи за диагностика и програмиране. Разбира се, съществуват няколко типа мрежи и протоколи, използвани от различни производители. Много компании насърчават стандартен комуникационен протокол, но такъв все още не е установен.

Всички стандарти и протоколи се ръководят от Международната организация по стандартизация (ISO) - неправителствена организация с централен секретариат в Женева, Швейцария, която представлява мрежа от национални институти по стандартизация на 151 страни (по един член на държава), който координира системата. SAE и ISO си сътрудничат за създаването и разработката на глобалните автомобилни стандарти.

SAE диагностични стандарти и автомобилни протоколи

Техниците работят със SAE стандартите всеки ден, защото те обхващат почти всеки компонент или инструмент, с който техникът използва в работата си.

Но откъде идват тези стандарти и какво означават тези числа?

SAE J-стандартът е документ, написан от комисия от експерти. SAE J-стандартите се прилагат специално за диагностика на управляемостта на автомобила и неговите системи.

Запознайте се с най-често използваните стандарти за автодиагностика:

J1850 - Мрежов интерфейс за комуникация на данни клас B. Установява изискванията за мрежов интерфейс за комуникация на данни от клас B, приложим за всички наземни превозни средства по пътищата и извън тях. Той определя серийните стандарти за предаване на данни за PCM и инструменти за сканиране. Документът първоначално определя два стандарта: сигнал с променлива ширина на импулса (VPW), работещ при 10,4 kBaud, и сигнал с модулация на ширината на импулса (PWM), работещ при 41,6 kBaud.

J1930 - Термини, дефиниции, съкращения и акроними за диагностика на електрически/електронни системи. Стандартизира автомобилните термини, имена, дефиниции, съкращения и акроними. Той се фокусира върху диагностични термини за електрически/електронни системи и следователно също така съдържа свързани механични термини, дефиниции, съкращения и акроними. Специфичните приложения на този документ включват ръководства за диагностика, обслужване и ремонт, бюлетини и актуализации, ръководства за обучение, бази данни за ремонт, етикети за емисии под капака и приложения за сертифициране на емисии.

J1962 - Диагностичен конектор. Стандартизира формата и броя на щифтовете в конектора за диагностична връзка (DLC). Той също така стандартизира функцията на седем от 16-те пина. Производителите могат да използват останалите щифтове както желаят. По-късно секции от J2201 са преместени в J1962. Направени са промени, за да се позволи използването на щифтове на ISO 9141-2 и за ISO 14230-4 (протокол за ключови думи 2000). ISO запазва пин 6 за CAN Hi и пин 14 за CAN Lo.

J1978 - OBD II инструмент за сканиране. Този стандарт установява спецификации за стандартни общи функции за OBD II-съвместими интерфейси на инструменти за сканиране. През 1999 г. препратките към J2201 и J2205 са премахнати. През 2001 г. той е модифициран, за да се приспособи към ISO 14230-4 (Протокол за ключови думи 2000).

J1979 - E/E диагностични тестови режими. Стандартизира съобщенията за достъп до диагностични кодове за неизправности (DTC), стоп кадри и поток от данни. През април 2001 г. той е променен, за да се приспособи към ISO 15031-5.

J2008 - Организация на информацията за обслужване на превозни средства. Служи като наръчник за разработване на информация и продукти, отговарящи на стандартите SAE. Той често се преразглежда, за да бъде в крак с промените в технологиите.

J2012 - Дефиниции на диагностични кодове за неизправности. Дефинира и стандартизира системата за номериране на буквено-цифровия диагностичен код за неизправност OBD II. През април 2002 г. той е променен, за да се приспособи към ISO 15031-6.

J2186 - E/E Data Link Security. Установява единна практика за защита на компонентите на автомобила от "неоторизиран" достъп чрез DLC. Той определя система за сигурност за производителите на моторни превозни средства и инструменти за сканиране.

J2190 - Подобрени E/E диагностични тестови режими. Допълнение към режимите на диагностични тестове, определени в SAE J1979. Дефинирани са режими за достъп до свързани с емисиите тестови данни извън това, което е включено в SAE J1979, и за данни, които не са свързани с емисии.

J2201 - Универсален интерфейс за OBD II инструменти за сканиране. Определя минималните изисквания на комуникационния интерфейс на превозното средство за инструмента за сканиране SAE J1978 OBD II. През януари 1995 г. той е прекратен и раздели от стандарта са преместени в J1962.

J2205 - Разширен диагностичен протокол за OBD II инструменти за сканиране. Разработен, за да отговаря на изискванията на Калифорнийския борд за въздушни ресурси (CARB) за диагностика на превозни средства, като се използва само общ (J1978) инструмент за сканиране. Тъй като протоколът не се поддържаше от производителите на превозни средства, производителите на инструменти за сканиране или техниците, CARB промени своите разпоредби. През юли 1999 г. SAE премахна всички препратки към J2205 от J1978 и прекрати стандарта.

J2223 - Връзки за електрически кабелни снопове на бордови пътни превозни средства. Състои се от три поддокумента, които уточняват характеристиките на размерите на еднополюсни конектори с плоски ножове, методите за изпитване и общите изисквания за ефективност на еднополюсни и многополюсни съединители и характеристиките на размерите на съществуващите многополюсни съединители с плоски ножове.

J2284 - Високоскоростен CAN (HSC) за приложения в пътнически превозни средства. Състои се от три поддокумента, които определят параметрите за High Speed CAN (Controller Area Network): 125 Kbps, 250 Kbps и 500 Kbps.

J2534 - Препоръчителна практика за програмиране на превозни средства за преминаване. Осигурява рамката, позволяваща препрограмиране на софтуерни приложения от всички производители на превозни средства за работа с множество инструменти за интерфейс за връзка за данни на превозни средства от множество доставчици на инструменти.

SAE стандарти за климатизация

SAE е разработила много стандарти, които се прилагат за автомобилната климатизация, обхващащи хладилен агент, оборудване, багрила, компоненти и сервизни практики. Интересното в случая е, че никоя друга област на производството или ремонта на автомобили не се контролира по-интензивно от стандартите SAE. Поради необходимостта от внимателни сервизни практики и боравене с материали, тези SAE стандарти са критични в индустрията на мобилните климатици.

Стандартите SAE за мобилни климатични системи, са изброени тук, като част от тях се отнасят и за по-стари превозни средства, които все още се използват често:

J051 - Маркуч за автомобилен климатик. Вече не е в сила; заменен от няколко по-късни документа.

J639 - Безопасност и задържане на хладилен агент за механични системи за компресиране на пара, използвани за мобилни климатични системи. Осигурява насоки за задържане и безопасност на хладилния агент.

J1627 - Критерии за ефективност на електронни детектори за теч на хладилен агент. Отнася се за електронни детектори за течове от тип сонда. Той не разглежда никакви проблеми с безопасността, свързани с техния дизайн или употреба.

J1628 - Техническа процедура за използване на електронни детектори за течове на хладилен агент за обслужване на мобилни климатични системи. Отнася се за използването на електронни методи за откриване на течове.

J1629 - Препоръки за безопасност при работа с HFC-134a (R-134a) по време на мобилно обслужване на климатици. Включен във всички настоящи и бъдещи стандарти, включващи сервизни практики (J2211) и сервизно оборудване (J2210) за хладилен агент R-134a.

J1657 - Критерии за избор на модернизирани хладилни агенти за замяна на R-12 в мобилните климатични системи. Осигурява критерии за определяне на приемливостта на хладилни агенти кандидати за модернизиране за замяна на R-12 в мобилни климатични системи, първоначално проектирани да използват R-12.

J1658 - Алтернативни критерии за консистенция на хладилния агент за използване в мобилни климатични системи. Отнася се за смеси от хладилни агенти, предназначени за използване като модернизирани хладилни агенти за замяна на R-12 в мобилни климатични системи. Той е завършен само когато се комбинира с изискванията на J1657.

J1659 - Изисквания за изпитване на превозни средства за резервни хладилни агенти за CFC-12 (R-12) мобилни климатични системи. Установява специфичните критерии за избор на заместващ хладилен агент за системи R-12. Той е завършен само когато се комбинира с изискванията на J1657.

J1660 - Фитинги и етикети за модернизиране на R-12 мобилни климатични системи до R-134a. Описва специфичните мерки, необходими за постигане на установени критерии при преоборудване на системи с R-12 към R-134a, по отношение на фитинги и етикетиране. Той е завършен само когато се комбинира с изискванията на J1657.

J1661 - Процедури за преоборудване на R-12 мобилни климатични системи към R-134a. Осигурява сервизна процедура за преоборудване на система R-12 към R-134a, като същевременно запазва производителността и целостта на системата. Той е завършен само когато се комбинира с изискванията на J1657.

J1662 - Съвместимост на модернизирани хладилни агенти с материали на климатичната система. Осигурява критерии за определяне на съвместимостта на системните материали/компоненти с хладилни агенти кандидати за модернизация, предназначени да заменят R-12 в системи, първоначално проектирани да използват R-12.

J1732 - Оборудване за екстракция на HFC-134a (R-134a) за мобилни климатични системи. Осигурява спецификации на оборудването за възстановяване на R-134a, което да бъде изпратено в съоръжение за възстановяване на хладилен агент.

J1770 - Оборудване за рециклиране на хладилен агент за автомобили, предназначено за използване както с CFC-12 (R-12), така и с HFC-134a (R-134a). Установява специфичните минимални изисквания за оборудване за възстановяване/рециклиране, предназначено за използване както с R-12, така и с R-134a в обща верига на хладилен агент, което е директно отстранено от и е предназначено за повторна употреба в мобилни климатични системи. Не се прилага за оборудване, използвано за R-12 и R-134a, имащо общ корпус с отделни вериги за всеки хладилен агент.

J1771 - Критерии за оборудване за идентификация на хладилен агент за използване с мобилни климатични системи. Отнася се за оборудване за идентификация на хладилен агент, което се използва за идентифициране на R-12 и R-134a или за идентифициране на хладилен агент в контейнер. Идентификацията за други хладилни агенти е опция на производителя на оборудването.

J1989 - Препоръчителна сервизна процедура за задържане на R-12. Осигурява насоки за обслужване на техници при ремонт на превозни средства и работещо оборудване, дефинирано в J1990.

J1990 - Оборудване за извличане и рециклиране за мобилни климатични системи. Осигурява спецификации за оборудване за рециклиране на R-12.

J1991 - Стандарт за чистота за използване в мобилни климатични системи. Отнася се за хладилен агент, използван за обслужване на системи R-12.

J2064 - R-134a хладилен маркуч за автомобилен климатик. Покрива маркуча и маркуча за R-134a.

J2099 - Стандарт за чистота за рециклиран HFC-134a (R-134a) за използване в мобилни климатични системи. Отнася се за хладилен агент, използван за обслужване на системи с R-134a.

J2196 - Сервизен маркуч за автомобилен климатик. Обхваща подсилен каучук, подсилен термопластичен или конструиран по друг начин маркуч или комплекти маркучи или хладилни агенти за сервизни връзки от климатични системи към сервизно оборудване или за вътрешна употреба, в станции за зареждане или сервизно оборудване.

J2197 - Фитинги за сервизни маркучи за автомобилни климатици. Обхваща фитинги, предназначени за свързване на сервизни маркучи, съгласно SAE J2196, от системи към сервизно оборудване като манометри на колектори, вакуумни помпи и d/c оборудване за зареждане, възстановяване и рециклиране.

J2209 - Оборудване за екстракция на CFC-12 (R-12) за мобилни климатични системи. Осигурява спецификации на оборудването за възстановяване на R-12 за връщане в съоръжение за възстановяване на хладилен агент.

J2210 - HFC-134a (R-134a) Оборудване за рециклиране за мобилни климатични системи. Установява специфичните минимални изисквания за оборудване за рециклиране на R-134a, който е бил директно отстранен от и е предназначен за повторна употреба в мобилни климатични системи.

J2211 - Препоръчителна сервизна процедура за ограничаване на HFC-134a (R-134a). Осигурява насоки за техници за обслужване на мобилни климатични системи и работа с оборудване за рециклиране на хладилен агент, проектирано за R-134a, както е описано в J2210.

J2219 - Критерии и насоки за индустрията за мобилни климатици. Предоставя информация относно проблеми с хладилния агент, които са от значение за индустрията на мобилните климатици.

J2296 - Повторен тест на контейнера с хладилен агент. Процедура за проверка на цилиндър с хладилен агент, използван в оборудване, обслужващо мобилни климатични системи, включително цилиндър под налягане, използван за възстановяване/рециклиране на хладилен агент и оборудване за зареждане.

J2297 - Критерии за стабилност и съвместимост на флуоресцентни багрила за откриване на течове на хладилен агент за мобилни климатични системи с R-134a. Прилага се за багрила, които трябва да бъдат въведени в охладителната верига на системата за ултравиолетово откриване на течове.

J2298 - Ултравиолетово откриване на течове: Процедура за използване на багрила за откриване на течове на хладилен агент за обслужване на мобилни климатични системи. Отнася се за ултравиолетово откриване на течове.

J2299 - Изисквания за производителност на оборудване за впръскване на багрила за откриване на течове на флуоресцентен хладилен агент за следпродажбено обслужване на мобилни климатични системи. Отнася се за флуоресцентно оборудване за откриване на течове на хладилен агент за инжектиране на багрило за използване при ултравиолетово откриване на течове.

J2727 - R-134a Диаграма на изтичане на мобилна климатична система. Предоставя рейтингова стойност на различни технологии, които са налични в момента.

*Ако ви е любопитно да разгледате всички стандарти, можете да го направите на сайта на SAE International.

Това са най-често срещаните стандарти и протоколи в автомобилната индустрия. Създаването им помага за бързите темпове на растеж на цялата област в световен мащаб, което се отразява не само на производителите и сервизите, но и на обикновения шофьор, чийто комфорт се повишава правопропорционално на възможността поддръжката на колата му да се случва лесно и бързо.

"Липсата на стандартизирани компоненти "е отговорна за девет десети от производствените проблеми и повечето от ненужните разходи, свързани с производството на автомобили."

Хауърд Кофин, президент на Обществото на автомобилните инженери (SAE), 1912 г.

Ние сме напълно съгласни с Хауърд Кофин, още повече че в ежедневната ни работа често общуваме с автомобилисти и механици с дълъг стаж, които споделят, че днешните улеснения (протоколи, уреди, възможности за дистанционна диагностика и т.н.) правят работата на експерта чиста като сълза и лека като песен. За тях модерните диагностични уреди спестяват време, увеличават оборота и оставят клиентите по-доволни от всякога.

Затова и в онлайн магазина ни можете да намерите оригинални уреди за автодиагностика за професионалисти, както и съответните устройства за непрофесионалисти. А за серията ThinkTool сме оторизиран дистрибутор за България.

А ако статията ви е била полезна и интересна, можете да прочетете и останалите материали в авто-блога ни >>

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

Автодиагностика

Автодиагностика

Кои са стандартните протоколи в автодиагностиката и защо те са важни?

Кои са стандартните протоколи в автодиагностиката и защо те са важни?

Защо стандартите в автодиагностиката важни? Новите коли все повече приличат на компютри, а диагностиката следва естественото развитие на авто-индустрията. Защо стандартите в автодиагностиката важни? Новите коли все повече приличат на компютри, а диагностиката следва естественото развитие на авто-индустрията. 2022-12-13T09:45:33+02:00 Кои са стандартните протоколи в автодиагностиката и защо те са важни?

<p><strong>Автодиагностиката се развива скоростно и следва естественото развитие на цялата автомобилна индустрия</strong>. Новите превозни средства все повече приличат на компютърни системи и това е сред иновациите, които създават редица благоприятни възможности за шофьори, автомобилисти и автомеханици:</p> <ul> <li><strong>Управлението става все по-лесно</strong>, комфортът се повишава и много от процесите са автоматизирани.</li> <li><strong>Диагностиката е лесна, бърза и все по-прецизна</strong>.</li> <li>Всеки автомобил може да има <strong>собствено досие</strong> на профилактиката и ремонтите, за да може да се проследи цялата му история.</li> </ul> <p><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/14179/files/image/auto-protocols-standards-1.jpg" class="aligncenter" /></p> <p><strong>Стандартните протоколи в автодиагностиката са възникнали като необходимост още в началото на историята на автомобила</strong>, защото стандартизираните части създават отлични предпоставки за създаването на висок клас модели на сравнително по-ниска цена. В днешно време тези стандарти се пренасят и в компютърната, и в дистанционната автодиагностика, за да се улеснят процесите по поддръжката на превозното средство.</p> <p>Още през далечната 1905 г. <strong>Обществото на автомобилните инженери (SAE International) признава необходимостта от стандартизация</strong>, тъй като до този момент ремонтът на всеки автомобил е бил ненужно оскъпяван поради факта, че частите трябвало да се търсят и набавят за всеки ремонт по отделно, като единствения възможен начин за това е била доставката от оригиналния производител. Това затруднява не само местните пазари, но и най-вече международните такива, защото доставката забавя поправките във времето. Това принуждавало редица местни механици да адаптират други част и да импровизират, което сваляло качеството на цялата машина и се отразявало отрицателно на гладката работа на двигателя.</p> <p><em><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/14179/files/image/auto-protocols-standards-2.jpg" class="aligncenter" />*Снимка: Ford Motor Co., списание Motor, бр. юли 2005 г.</em></p> <blockquote> <p class="text-alignleft"><span style="color: #000000; font-size: 10pt;"><em><strong>"Стандартизирането и взаимозаменяемостта на частите ще имат ефекта да ни дадат по-висок клас автомобил на по-ниска цена, но това зависи в значителна степен от производството на един модел в големи количества и елиминиране на големи годишни промени в дизайна, които налагат производството на скъпи приспособления, измервателни уреди и специални машини."<br /></strong>Из редакционна статия в Scientific American, 16.01.1909 г.</em></span></p> </blockquote> <p><strong>Затова през 1912 г. SAE издава първите в света автомобилни стандарти</strong>, като първите от тях се отнасят за материали, смазочни материали, фитинги, крепежни елементи и компоненти. Пример за това са заключващите шайби. По онова време съществували повече от 300 вида, докато след въвеждането на стандартите броят им е бил редуциран с около 90%. Нещо толкова на пръв поглед елементарно спестява много време, средства и усилия. След въвеждането на общите автомобилни стандарти, до 1921 г., повече от 200 комплекта стандарти са кредитирани със спестявания в цялата индустрия от над $750 милиона или 15% от стойността на дребно на всички продадени превозни средства.</p> <p><strong>Най-сериозният тласък в стандартизацията се случва през 1916 г.</strong>, когато Министерството на отбраната на САЩ, което се готви да влезе в Първата световна война, изисква от автомобилната индустрия и SAE да изградят стандартизирано превозно средство за целите на военната индустрия. Това превозно средства е прочуто с името <strong>Liberty Truck</strong> и се е задвижвало от стандартизиран двигател с наименование <strong>Liberty Engine</strong>. Така различните производители са принудени да произвеждат и доставят двигатели Liberty и камиони Liberty с напълно идентични стандарти и спецификации. Ремонтът и поддръжката на тези превозни средства биват опростени, а за всяка поправка са били използваи значително по-малък брой части. Подобна масова стандартизация се случва и усъвършенства по време и на Втората световна война.</p> <p><strong>Днес стандартите в автомобилната индустрия, написани от комисиите на SAE, са напълно развити, усъвременени и обхващат всеки аспект от производството и ремонта на автомобила</strong>. Те се отнасят и за инструментите и уредите за автодиагностика и ремонтни дейности - от обикновени гаечни ключове до сложните компютъризирани системи за диагностика и програмиране. Разбира се, съществуват няколко типа мрежи и протоколи, използвани от различни производители. Много компании насърчават стандартен комуникационен протокол, но такъв все още не е установен.</p> <p><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/14179/files/image/auto-protocols-standards-3.jpg" class="aligncenter" /></p> <p><strong>Всички стандарти и протоколи се ръководят от Международната организация по стандартизация (ISO)</strong> - неправителствена организация с централен секретариат в Женева, Швейцария, която представлява мрежа от национални институти по стандартизация на 151 страни (по един член на държава), който координира системата. SAE и ISO си сътрудничат за създаването и разработката на глобалните автомобилни стандарти.</p> <h2><strong>SAE диагностични стандарти и автомобилни протоколи</strong></h2> <p>Техниците работят със SAE стандартите всеки ден, защото те обхващат почти всеки компонент или инструмент, с който техникът използва в работата си.</p> <p><strong>Но откъде идват тези стандарти и какво означават тези числа?</strong></p> <p>SAE J-стандартът е документ, написан от комисия от експерти. SAE J-стандартите се прилагат специално за диагностика на управляемостта на автомобила и неговите системи.</p> <p><strong>Запознайте се с най-често използваните стандарти за автодиагностика: </strong></p> <p><strong>J1850</strong> - Мрежов интерфейс за комуникация на данни клас B. Установява изискванията за мрежов интерфейс за комуникация на данни от клас B, приложим за всички наземни превозни средства по пътищата и извън тях. Той определя серийните стандарти за предаване на данни за PCM и инструменти за сканиране. Документът първоначално определя два стандарта: сигнал с променлива ширина на импулса (VPW), работещ при 10,4 kBaud, и сигнал с модулация на ширината на импулса (PWM), работещ при 41,6 kBaud.</p> <p><strong>J1930</strong> - Термини, дефиниции, съкращения и акроними за диагностика на електрически/електронни системи. Стандартизира автомобилните термини, имена, дефиниции, съкращения и акроними. Той се фокусира върху диагностични термини за електрически/електронни системи и следователно също така съдържа свързани механични термини, дефиниции, съкращения и акроними. Специфичните приложения на този документ включват ръководства за диагностика, обслужване и ремонт, бюлетини и актуализации, ръководства за обучение, бази данни за ремонт, етикети за емисии под капака и приложения за сертифициране на емисии.</p> <p><strong>J1962</strong> - Диагностичен конектор. Стандартизира формата и броя на щифтовете в конектора за диагностична връзка (DLC). Той също така стандартизира функцията на седем от 16-те пина. Производителите могат да използват останалите щифтове както желаят. По-късно секции от J2201 са преместени в J1962. Направени са промени, за да се позволи използването на щифтове на ISO 9141-2 и за ISO 14230-4 (протокол за ключови думи 2000). ISO запазва пин 6 за CAN Hi и пин 14 за CAN Lo.</p> <p><strong>J1978</strong> - OBD II инструмент за сканиране. Този стандарт установява спецификации за стандартни общи функции за OBD II-съвместими интерфейси на инструменти за сканиране. През 1999 г. препратките към J2201 и J2205 са премахнати. През 2001 г. той е модифициран, за да се приспособи към ISO 14230-4 (Протокол за ключови думи 2000).</p> <p><strong>J1979</strong> - E/E диагностични тестови режими. Стандартизира съобщенията за достъп до диагностични кодове за неизправности (DTC), стоп кадри и поток от данни. През април 2001 г. той е променен, за да се приспособи към ISO 15031-5.</p> <p><strong>J2008</strong> - Организация на информацията за обслужване на превозни средства. Служи като наръчник за разработване на информация и продукти, отговарящи на стандартите SAE. Той често се преразглежда, за да бъде в крак с промените в технологиите.</p> <p><strong>J2012</strong> - Дефиниции на диагностични кодове за неизправности. Дефинира и стандартизира системата за номериране на буквено-цифровия диагностичен код за неизправност OBD II. През април 2002 г. той е променен, за да се приспособи към ISO 15031-6.</p> <p><strong>J2186</strong> - E/E Data Link Security. Установява единна практика за защита на компонентите на автомобила от "неоторизиран" достъп чрез DLC. Той определя система за сигурност за производителите на моторни превозни средства и инструменти за сканиране.</p> <p><strong>J2190</strong> - Подобрени E/E диагностични тестови режими. Допълнение към режимите на диагностични тестове, определени в SAE J1979. Дефинирани са режими за достъп до свързани с емисиите тестови данни извън това, което е включено в SAE J1979, и за данни, които не са свързани с емисии.</p> <p><strong>J2201</strong> - Универсален интерфейс за OBD II инструменти за сканиране. Определя минималните изисквания на комуникационния интерфейс на превозното средство за инструмента за сканиране SAE J1978 OBD II. През януари 1995 г. той е прекратен и раздели от стандарта са преместени в J1962.</p> <p><strong>J2205</strong> - Разширен диагностичен протокол за OBD II инструменти за сканиране. Разработен, за да отговаря на изискванията на Калифорнийския борд за въздушни ресурси (CARB) за диагностика на превозни средства, като се използва само общ (J1978) инструмент за сканиране. Тъй като протоколът не се поддържаше от производителите на превозни средства, производителите на инструменти за сканиране или техниците, CARB промени своите разпоредби. През юли 1999 г. SAE премахна всички препратки към J2205 от J1978 и прекрати стандарта.</p> <p><strong>J2223</strong> - Връзки за електрически кабелни снопове на бордови пътни превозни средства. Състои се от три поддокумента, които уточняват характеристиките на размерите на еднополюсни конектори с плоски ножове, методите за изпитване и общите изисквания за ефективност на еднополюсни и многополюсни съединители и характеристиките на размерите на съществуващите многополюсни съединители с плоски ножове.</p> <p><strong>J2284</strong> - Високоскоростен CAN (HSC) за приложения в пътнически превозни средства. Състои се от три поддокумента, които определят параметрите за High Speed CAN (Controller Area Network): 125 Kbps, 250 Kbps и 500 Kbps.</p> <p><strong>J2534</strong> - Препоръчителна практика за програмиране на превозни средства за преминаване. Осигурява рамката, позволяваща препрограмиране на софтуерни приложения от всички производители на превозни средства за работа с множество инструменти за интерфейс за връзка за данни на превозни средства от множество доставчици на инструменти.</p> <h2><strong>SAE стандарти за климатизация</strong></h2> <p><strong><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/14179/files/image/auto-protocols-standards-4.jpg" class="aligncenter" /></strong></p> <p><strong>SAE е разработила много стандарти, които се прилагат за автомобилната климатизация</strong>, обхващащи хладилен агент, оборудване, багрила, компоненти и сервизни практики. <em>Интересното в случая е, че никоя друга област на производството или ремонта на автомобили не се контролира по-интензивно от стандартите SAE</em>. Поради необходимостта от внимателни сервизни практики и боравене с материали, тези SAE стандарти са критични в индустрията на мобилните климатици.</p> <p>Стандартите SAE за мобилни климатични системи, са изброени тук, като част от тях се отнасят и за по-стари превозни средства, които все още се използват често:</p> <p><strong>J051</strong> - Маркуч за автомобилен климатик. Вече не е в сила; заменен от няколко по-късни документа.</p> <p><strong>J639</strong> - Безопасност и задържане на хладилен агент за механични системи за компресиране на пара, използвани за мобилни климатични системи. Осигурява насоки за задържане и безопасност на хладилния агент.</p> <p><strong>J1627</strong> - Критерии за ефективност на електронни детектори за теч на хладилен агент. Отнася се за електронни детектори за течове от тип сонда. Той не разглежда никакви проблеми с безопасността, свързани с техния дизайн или употреба.</p> <p><strong>J1628</strong> - Техническа процедура за използване на електронни детектори за течове на хладилен агент за обслужване на мобилни климатични системи. Отнася се за използването на електронни методи за откриване на течове.</p> <p><strong>J1629</strong> - Препоръки за безопасност при работа с HFC-134a (R-134a) по време на мобилно обслужване на климатици. Включен във всички настоящи и бъдещи стандарти, включващи сервизни практики (J2211) и сервизно оборудване (J2210) за хладилен агент R-134a.</p> <p><strong>J1657</strong> - Критерии за избор на модернизирани хладилни агенти за замяна на R-12 в мобилните климатични системи. Осигурява критерии за определяне на приемливостта на хладилни агенти кандидати за модернизиране за замяна на R-12 в мобилни климатични системи, първоначално проектирани да използват R-12.</p> <p><strong>J1658</strong> - Алтернативни критерии за консистенция на хладилния агент за използване в мобилни климатични системи. Отнася се за смеси от хладилни агенти, предназначени за използване като модернизирани хладилни агенти за замяна на R-12 в мобилни климатични системи. Той е завършен само когато се комбинира с изискванията на J1657.</p> <p><strong>J1659</strong> - Изисквания за изпитване на превозни средства за резервни хладилни агенти за CFC-12 (R-12) мобилни климатични системи. Установява специфичните критерии за избор на заместващ хладилен агент за системи R-12. Той е завършен само когато се комбинира с изискванията на J1657.</p> <p><strong>J1660</strong> - Фитинги и етикети за модернизиране на R-12 мобилни климатични системи до R-134a. Описва специфичните мерки, необходими за постигане на установени критерии при преоборудване на системи с R-12 към R-134a, по отношение на фитинги и етикетиране. Той е завършен само когато се комбинира с изискванията на J1657.</p> <p><strong>J1661</strong> - Процедури за преоборудване на R-12 мобилни климатични системи към R-134a. Осигурява сервизна процедура за преоборудване на система R-12 към R-134a, като същевременно запазва производителността и целостта на системата. Той е завършен само когато се комбинира с изискванията на J1657.</p> <p><strong>J1662</strong> - Съвместимост на модернизирани хладилни агенти с материали на климатичната система. Осигурява критерии за определяне на съвместимостта на системните материали/компоненти с хладилни агенти кандидати за модернизация, предназначени да заменят R-12 в системи, първоначално проектирани да използват R-12.</p> <p><strong>J1732</strong> - Оборудване за екстракция на HFC-134a (R-134a) за мобилни климатични системи. Осигурява спецификации на оборудването за възстановяване на R-134a, което да бъде изпратено в съоръжение за възстановяване на хладилен агент.</p> <p><strong>J1770</strong> - Оборудване за рециклиране на хладилен агент за автомобили, предназначено за използване както с CFC-12 (R-12), така и с HFC-134a (R-134a). Установява специфичните минимални изисквания за оборудване за възстановяване/рециклиране, предназначено за използване както с R-12, така и с R-134a в обща верига на хладилен агент, което е директно отстранено от и е предназначено за повторна употреба в мобилни климатични системи. Не се прилага за оборудване, използвано за R-12 и R-134a, имащо общ корпус с отделни вериги за всеки хладилен агент.</p> <p><strong>J1771</strong> - Критерии за оборудване за идентификация на хладилен агент за използване с мобилни климатични системи. Отнася се за оборудване за идентификация на хладилен агент, което се използва за идентифициране на R-12 и R-134a или за идентифициране на хладилен агент в контейнер. Идентификацията за други хладилни агенти е опция на производителя на оборудването.</p> <p><strong>J1989</strong> - Препоръчителна сервизна процедура за задържане на R-12. Осигурява насоки за обслужване на техници при ремонт на превозни средства и работещо оборудване, дефинирано в J1990.</p> <p><strong>J1990</strong> - Оборудване за извличане и рециклиране за мобилни климатични системи. Осигурява спецификации за оборудване за рециклиране на R-12.</p> <p><strong>J1991</strong> - Стандарт за чистота за използване в мобилни климатични системи. Отнася се за хладилен агент, използван за обслужване на системи R-12.</p> <p><strong>J2064</strong> - R-134a хладилен маркуч за автомобилен климатик. Покрива маркуча и маркуча за R-134a.</p> <p><strong>J2099</strong> - Стандарт за чистота за рециклиран HFC-134a (R-134a) за използване в мобилни климатични системи. Отнася се за хладилен агент, използван за обслужване на системи с R-134a.</p> <p><strong>J2196</strong> - Сервизен маркуч за автомобилен климатик. Обхваща подсилен каучук, подсилен термопластичен или конструиран по друг начин маркуч или комплекти маркучи или хладилни агенти за сервизни връзки от климатични системи към сервизно оборудване или за вътрешна употреба, в станции за зареждане или сервизно оборудване.</p> <p><strong>J2197</strong> - Фитинги за сервизни маркучи за автомобилни климатици. Обхваща фитинги, предназначени за свързване на сервизни маркучи, съгласно SAE J2196, от системи към сервизно оборудване като манометри на колектори, вакуумни помпи и d/c оборудване за зареждане, възстановяване и рециклиране.</p> <p><strong>J2209</strong> - Оборудване за екстракция на CFC-12 (R-12) за мобилни климатични системи. Осигурява спецификации на оборудването за възстановяване на R-12 за връщане в съоръжение за възстановяване на хладилен агент.</p> <p><strong>J2210</strong> - HFC-134a (R-134a) Оборудване за рециклиране за мобилни климатични системи. Установява специфичните минимални изисквания за оборудване за рециклиране на R-134a, който е бил директно отстранен от и е предназначен за повторна употреба в мобилни климатични системи.</p> <p><strong>J2211</strong> - Препоръчителна сервизна процедура за ограничаване на HFC-134a (R-134a). Осигурява насоки за техници за обслужване на мобилни климатични системи и работа с оборудване за рециклиране на хладилен агент, проектирано за R-134a, както е описано в J2210.</p> <p><strong>J2219</strong> - Критерии и насоки за индустрията за мобилни климатици. Предоставя информация относно проблеми с хладилния агент, които са от значение за индустрията на мобилните климатици.</p> <p><strong>J2296</strong> - Повторен тест на контейнера с хладилен агент. Процедура за проверка на цилиндър с хладилен агент, използван в оборудване, обслужващо мобилни климатични системи, включително цилиндър под налягане, използван за възстановяване/рециклиране на хладилен агент и оборудване за зареждане.</p> <p><strong>J2297</strong> - Критерии за стабилност и съвместимост на флуоресцентни багрила за откриване на течове на хладилен агент за мобилни климатични системи с R-134a. Прилага се за багрила, които трябва да бъдат въведени в охладителната верига на системата за ултравиолетово откриване на течове.</p> <p><strong>J2298</strong> - Ултравиолетово откриване на течове: Процедура за използване на багрила за откриване на течове на хладилен агент за обслужване на мобилни климатични системи. Отнася се за ултравиолетово откриване на течове.</p> <p><strong>J2299</strong> - Изисквания за производителност на оборудване за впръскване на багрила за откриване на течове на флуоресцентен хладилен агент за следпродажбено обслужване на мобилни климатични системи. Отнася се за флуоресцентно оборудване за откриване на течове на хладилен агент за инжектиране на багрило за използване при ултравиолетово откриване на течове.</p> <p><strong>J2727</strong> - R-134a Диаграма на изтичане на мобилна климатична система. Предоставя рейтингова стойност на различни технологии, които са налични в момента.</p> <p><em>*Ако ви е любопитно да разгледате всички стандарти, можете да го направите на сайта на <span><a href="https://www.sae.org/standards">SAE International</a></span>.</em></p> <p><em><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/14179/files/image/auto-protocols-standards-5.jpg" class="aligncenter" /></em></p> <p><strong>Това са най-често срещаните стандарти и протоколи в автомобилната индустрия. Създаването им помага за бързите темпове на растеж на цялата област в световен мащаб</strong>, което се отразява не само на производителите и сервизите, но и на обикновения шофьор, чийто комфорт се повишава правопропорционално на възможността поддръжката на колата му да се случва лесно и бързо.</p> <blockquote> <p><span style="font-size: 10pt;"><strong>"Липсата на стандартизирани компоненти "е отговорна за девет десети от производствените проблеми и повечето от ненужните разходи, свързани с производството на автомобили."</strong></span></p> <p><span style="font-size: 10pt;">Хауърд Кофин, президент на Обществото на автомобилните инженери (SAE), 1912 г.</span></p> </blockquote> <p>Ние сме напълно съгласни с Хауърд Кофин, още повече че в ежедневната ни работа често общуваме с автомобилисти и механици с дълъг стаж, които споделят, че днешните улеснения (протоколи, уреди, възможности за дистанционна диагностика и т.н.) правят работата на експерта чиста като сълза и лека като песен. За тях <strong>модерните </strong><strong>диагностични уреди спестяват време, увеличават оборота и оставят клиентите по-доволни от всякога</strong>.</p> <p><em>Затова и в онлайн магазина ни можете да намерите <span><a href="https://comauto.bg/category/profesionalni-avtodiagnostichni-testeri">оригинални уреди за автодиагностика за професионалисти</a></span>, както и съответните <span><a href="https://comauto.bg/category/lyubitelski-avtodiagnostichni-testeri">устройства за непрофесионалисти</a></span>. А за серията <span><a href="https://comauto.bg/vendor/thinkcar">ThinkTool</a></span> сме оторизиран дистрибутор за България.</em></p> <p>А ако статията ви е била полезна и интересна, можете да прочетете и останалите материали в <span><a href="https://comauto.bg/blog">авто-блога ни &gt;&gt;</a></span></p>

Сравнение на продукти
Нашият онлайн магазин използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки