Меню

Блог

Зарядното за акумулатора - най-добрата грижа за автомобила през зимните месеци 03.01.2023 12:44:59

Зарядното за акумулатора - най-добрата грижа за автомобила през зимните месеци

Всеки шофьор знае, че поддръжката на акумулатора е сред най-основните грижи за автомобила. Дори да карате нов модел кола, чиито батерии изискват далеч по-малко грижи, все пак се налага да внимавате за състоянието на акумулатора.

На всеки се е случвало поне веднъж в живота му да забрави фаровете включени и на сутринта да не може да запали, защото батерията е изтощена. Неприятно чувство, нали? В такива моменти, дори да разполагате със зарядно за акумулатор, самото зареждане изисква твърде много време и се налага да отидете на работа с градския транспорт.

 Хубавото е, че новите автомобили имат сензори и няма как да оставите фарове, стопове или лампички включени. И все пак понякога акумулатора ви може да се изтощи напълно.

Зимата е един от най-критичните периоди за подобни неудобства. Това е така по няколко причини:

  • При ниски температури се харчи повече ток за запалването и ако през годината не са полагани грижи за автомобила, капацитетът на батерията ще е по-малък и "падането" му е почти неизбежно.
  • Електролитите могат да замръзнат през студените дни, особено ако колата не е карана всеки ден.
  • Ако колата не се кара всеки ден, батерията се разрежда и запалването става още по-трудно. Това се случва основно по празниците, когато заради веселите софри хората оставят колите си в гаража за по-дълго време.
  • И обратно - ако колата се кара по цял ден с включени фарове, както е през тъмните зимни дни, тогава автомобилът не може да насмогне да я поддържа заредена до пълния ѝ капацитет. Ето защо понякога се налага батерията да се зарежда дори когато не е напълно изтощена.

Всички тези дребни неудобства стават все по-възможни през зимата и е изключително важно да поддържа батерията на колата, а наличието на зарядно за нея е едно от грижите. Така можете да сте спокойни, че винаги при всякакви ситуации ще сте подготвени за реакция.

Подготовка на акумулатора за зимата

Много е важно да подготвите колата си за зимата. Ето няколко основни неща, които да имате предвид, за да сте напълно подготвени:

  • Направете профилактичен преглед на акумулатора и отстранете евентуалните неизправности навреме.
  • Проверете дали не се налага да смените свещите.
  • Заредете акумулатора напълно преди настъпването на зимата, особено ако го карате основно на къси разстояния.
  • Ако колата ви е по-стар модел, подгответе акумулатора за работа преди да завъртите ключа.
  • При ниски температури маслото в двигателя се сгъстява, като оказва допълнително съпротивление. Ето защо преди да запалите, можете да го "разработите" - включете фаровете няколко пъти за по няколко секунди. Така електролитите ще се затоплят. След това можете да подадете няколко пъти газ с леко натискане на педала, преди да запалите и да потеглите на път.
  • Когато не карате автомобила често, свалете акумулатора и го съхранявайте при по-високи температури, като го зареждате през няколко месеца.
  • Проверявайте изправността на зарядната система на колата си редовно и проверявайте дали автомобила няма утечка на ток, която трябва да се отстрани.
  • Никога не оставяйте акумулотар на зарядното по-дълго време от необходимото, защото това също може да го повреди.

В обобщение, ако поддържате акумулатора си зареден постоянно, ще удължите живота му осезаемо и ще се радвате на спокойно пътуване много по-дълго време.

И все пак, наличието на лично зарядно, което да ви е под ръка е важно, защото животът не пита какви планове сме си направили и колко сме усърдни в профилактиката.

Как да разберете, че акумулатора ви е изтощен?

Можете да разберете, че акумулаторът има нужда от зареждане, когато светлините на фаровете и на таблото са слаби. Ако чувате щракащ звук при запалване, това също може да показва проблем с акумулатора.

Ако се налага подаването на повече газ при запалване или бавно завъртане на стартера също са признаци на изтощен акумулатор.

Най-сигурният признак, че акумулатора ви не е в изправност е, ако пада бързо дори и след като е бил добре зареден. При това положение ще се наложи да се сдобиете с нов. Но ако ще отлагате покупката му, ви съветваме да имате под ръка преносимо зарядно, за да можете да изкарате известно време, докато отидете в магазина за нова батерия.

Какво зарядно за акумулатор е необходимо, за да сте спокойни?

Изборът на зарядно за акумулатор зависи от това какъв автомобил имате, но и от това как би ви било по-удобно да действате, когато зареждате колата си. Също така трябва да внимавате при избор на модел, защото зарядните имат различно предназначение - да зареждат напълно изтощена батерия или да дозареждат полуизтощен акумулатор. Има зарядни, които могат да подадат необходимия ток за запалване, дори когато акумулаторът е напълно разреден и така няма опасност да останете някъде на пътя неспособни да се приберете в студа.

В днешно време имате огромен избор на видове зарядни за акумулатори:

  • Конвенционални и интелигентни (като DEFA Smart зарядно), в зависимост от функционалностите им.
  • Бавни, бързи и много бързи, в зависимост от мощността им.
  • Универсални и за конкретни акумулатори.
  • Според вида на химията на акумулаторната батерия, която ще се зарежда – за Ni-Cd/Ni-Mh батерии, за Li-Ion/Li-Pol батерии, за Pb батерии, за Li-Fe батерии и др.
  • Комбинирани универсални зарядни устройства за автомобилни батерии.
  • Според това колко отделни канала за зареждане имат - едно-, дву-, три-, четири- и повече канални зарядни устройства.

От една страна, можете да разполагате със стандартно зарядно като CB 6E, което да стои в гаража или в дома ви. Удобството му е, че чрез него ще можете да заредите акумулатора напълно, но неудобството е, че ви трябва поне денонощие за възстановяване на пълния му капацитет. Тези модели зарядни за автомобил работят с повечето видове акумулатори, с различно напрежение и различен ток. Те са предназначени да зареждат напълно изтощени батерии от нулата, а и са сравнително по-евтини спрямо останалите видове зарядни. Ето защо са и най-предпочитани от повечето шофьори.

От друга страна можете да се снабдите със зарядно за акумулатор за възстановяване на заряд и клетки. Целта му е да възстанови батерията като премахне различните натрупвания в клетките, за да могат те да поддържат оптимален заряд. Този модел е относително по-скъп и е предпочитан от автомобилисти с повече превозни средства.

Вече на пазара има модели преносими зарядни от добри производители като зарядното с компактен размер на Sparco или зарядното с цифров дисплей на Osram. Най-голямото удобство е, че такова зарядно ще е винаги с вас - в багажника или дори в жабката за по-малките модели и ще можете да реагирате, дори когато сте на пътя. Те имат сравнително по-малка мощност, но предимствата им са неоспорими.

Имайте предвид и че самите зарядни за акумулатора имат нужда от своята грижа - трябва да са защитени от прах и влага, от удар или изпускане. Тяхната защита от външни влияния е различна и е определена със съответния IP рейтинг по стандартизирана система. така можете да прецените още преди покупката - дали да вземете по-защитен модел, ако възнамерявате да го използвате при всякакви условия.

При избор на зарядно не забравяйте да гледате и мощността му. По-мощните зарядни зареждат по-бързо. Например едно зарядно с 40 ампера може да зареди един по-малък акумулатор за броени минути, ако не е силно изтощен. Докато модел с 2 ампера може да зарежда и за повече от 24 часа.

Ние от ComAuto сме започнати с неудобствата за шофьорите през зимните месеци. Ето защо предлагаме разнообразие от автомобилни зарядни за акумулатори в нашия онлайн магазин. Разгледайте моделите и изберете най-подходящия за вас.

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

Полезно

Полезно

Зарядното за акумулатора - най-добрата грижа за автомобила през зимните месеци

Зарядното за акумулатора - най-добрата грижа за автомобила през зимните месеци

На всеки се е случвало да забрави фаровете включени и сутринта да не може да запали, защото батерията на акумулатора е изтощена. Неприятно чувство, нали? На всеки се е случвало да забрави фаровете включени и сутринта да не може да запали, защото батерията на акумулатора е изтощена. Неприятно чувство, нали? 2023-01-03T12:44:59+02:00 Зарядното за акумулатора - най-добрата грижа за автомобила през зимните месеци

<p><em>Всеки шофьор знае, че <strong>поддръжката на акумулатора е сред най-основните грижи за автомобила</strong>. Дори да карате нов модел кола, чиито батерии изискват далеч по-малко грижи, все пак се налага да внимавате за състоянието на акумулатора.</em></p> <p>На всеки се е случвало поне веднъж в живота му да забрави фаровете включени и на сутринта да не може да запали, защото батерията е изтощена. <em>Неприятно чувство, нали?</em> В такива моменти, дори да разполагате със зарядно за акумулатор, самото зареждане изисква твърде много време и се налага да отидете на работа с градския транспорт.</p> <p>&nbsp;Хубавото е, че новите автомобили имат сензори и няма как да оставите фарове, стопове или лампички включени. И все пак понякога акумулатора ви може да се изтощи напълно.</p> <p><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/14179/files/image/3-4-zaryadni-za-akumulatori.jpg" class="aligncenter" /></p> <p><strong>Зимата е един от най-критичните периоди за подобни неудобства. Това е така по няколко причини:</strong></p> <ul> <li><strong>При ниски температури се харчи повече ток за запалването</strong> и ако през годината не са полагани грижи за автомобила, капацитетът на батерията ще е по-малък и "падането" му е почти неизбежно.</li> <li><strong>Електролитите могат да замръзнат през студените дни</strong>, особено ако колата не е карана всеки ден.</li> <li><strong>Ако колата не се кара всеки ден, батерията се разрежда</strong> и запалването става още по-трудно. Това се случва основно по празниците, когато заради веселите софри хората оставят колите си в гаража за по-дълго време.</li> <li>И обратно - <strong>ако колата се кара по цял ден с включени фарове, както е през тъмните зимни дни, тогава автомобилът не може да насмогне да я поддържа заредена</strong> до пълния ѝ капацитет. Ето защо понякога се налага батерията да се зарежда дори когато не е напълно изтощена.</li> </ul> <p>Всички тези дребни неудобства стават все по-възможни през зимата и е изключително важно да поддържа батерията на колата, а наличието на зарядно за нея е едно от грижите. Така можете да сте спокойни, че винаги при всякакви ситуации ще сте подготвени за реакция.</p> <h2><strong>Подготовка на акумулатора за зимата</strong></h2> <p><strong><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/14179/files/image/3-1-zaryadni-za-akumulatori.jpg" class="aligncenter" /></strong></p> <p>Много е важно да подготвите колата си за зимата. Ето няколко основни неща, които да имате предвид, за да сте напълно подготвени:</p> <ul> <li>Направете профилактичен преглед на акумулатора и отстранете евентуалните неизправности навреме.</li> <li>Проверете дали не се налага да смените свещите.</li> <li>Заредете акумулатора напълно преди настъпването на зимата, особено ако го карате основно на къси разстояния.</li> <li>Ако колата ви е по-стар модел, подгответе акумулатора за работа преди да завъртите ключа.</li> <li>При ниски температури маслото в двигателя се сгъстява, като оказва допълнително съпротивление. Ето защо преди да запалите, можете да го "разработите" - включете фаровете няколко пъти за по няколко секунди. Така електролитите ще се затоплят. След това можете да подадете няколко пъти газ с леко натискане на педала, преди да запалите и да потеглите на път.</li> <li>Когато не карате автомобила често, свалете акумулатора и го съхранявайте при по-високи температури, като го зареждате през няколко месеца.</li> <li>Проверявайте изправността на зарядната система на колата си редовно и проверявайте дали автомобила няма утечка на ток, която трябва да се отстрани.</li> <li>Никога не оставяйте акумулотар на зарядното по-дълго време от необходимото, защото това също може да го повреди.</li> </ul> <p><em>В обобщение, ако поддържате акумулатора си зареден постоянно, ще удължите живота му осезаемо и ще се радвате на спокойно пътуване много по-дълго време.</em></p> <p>И все пак, <strong>наличието на лично зарядно, което да ви е под ръка е важно</strong>, защото животът не пита какви планове сме си направили и колко сме усърдни в профилактиката.</p> <h2><strong>Как да разберете, че акумулатора ви е изтощен?</strong></h2> <p><strong><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/14179/files/image/3-2-zaryadni-za-akumulatori.jpg" class="aligncenter" /></strong></p> <p>Можете да разберете, че акумулаторът има нужда от зареждане, <strong>когато светлините на фаровете и на таблото са слаби</strong>. Ако чувате <strong>щракащ звук при запалване</strong>, това също може да показва проблем с акумулатора.</p> <p><strong>Ако се налага подаването на повече газ при запалване</strong> или бавно завъртане на стартера също са признаци на изтощен акумулатор.</p> <p><strong>Най-сигурният признак, че акумулатора ви не е в изправност е, ако пада бързо дори и след като е бил добре зареден</strong>. При това положение ще се наложи да се сдобиете с нов. Но ако ще отлагате покупката му, ви съветваме да имате под ръка преносимо зарядно, за да можете да изкарате известно време, докато отидете в магазина за нова батерия.</p> <h2><strong>Какво зарядно за акумулатор е необходимо, за да сте спокойни?</strong></h2> <p><strong><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/14179/files/image/3-3-zaryadni-za-akumulatori.jpg" class="aligncenter" /></strong></p> <p>Изборът на зарядно за акумулатор зависи от това какъв автомобил имате, но и от това как би ви било по-удобно да действате, когато зареждате колата си. Също така трябва да внимавате при избор на модел, защото зарядните имат различно предназначение - да зареждат напълно изтощена батерия или да дозареждат полуизтощен акумулатор. Има зарядни, които могат да подадат необходимия ток за запалване, дори когато акумулаторът е напълно разреден и така няма опасност да останете някъде на пътя неспособни да се приберете в студа.</p> <p>В днешно време имате огромен избор на видове зарядни за акумулатори:</p> <ul> <li><strong>Конвенционални и интелигентни</strong> (като <span><a href="https://comauto.bg/product/defa-smart-zaryadno-za-akumulator">DEFA Smart зарядно</a></span>), в зависимост от функционалностите им.</li> <li><strong>Бавни, бързи и много бързи</strong>, в зависимост от мощността им.</li> <li><strong>Универсални и за конкретни акумулатори.</strong></li> <li><strong>Според вида на химията на акумулаторната батерия</strong>, която ще се зарежда &ndash; за Ni-Cd/Ni-Mh батерии, за Li-Ion/Li-Pol батерии, за Pb батерии, за Li-Fe батерии и др.</li> <li><strong>Комбинирани универсални зарядни устройства</strong> за автомобилни батерии.</li> <li><strong>Според това колко отделни канала за зареждане имат</strong> - едно-, дву-, три-, четири- и повече канални зарядни устройства.</li> </ul> <p>От една страна, можете да разполагате със <strong>стандартно зарядно</strong> като <span><a href="https://comauto.bg/product/transformatorno-zaryadno-12v-6v-10ah">CB 6E</a></span>, което да стои в гаража или в дома ви. Удобството му е, че чрез него ще можете да заредите акумулатора напълно, но неудобството е, че ви трябва поне денонощие за възстановяване на пълния му капацитет. Тези модели зарядни за автомобил работят с повечето видове акумулатори, с различно напрежение и различен ток. Те са предназначени да зареждат напълно изтощени батерии от нулата, а и са сравнително по-евтини спрямо останалите видове зарядни. Ето защо са и най-предпочитани от повечето шофьори.</p> <p>От друга страна можете да се снабдите със <strong>зарядно за акумулатор за възстановяване на заряд и клетки</strong>. Целта му е да възстанови батерията като премахне различните натрупвания в клетките, за да могат те да поддържат оптимален заряд. Този модел е относително по-скъп и е предпочитан от автомобилисти с повече превозни средства.</p> <p>Вече на пазара има модели <strong>преносими зарядни</strong> от добри производители като <span><a href="https://comauto.bg/product/zaryadno-za-akumulator-s-kompakten-razmer">зарядното с компактен размер на Sparco</a></span> или <span><a href="https://comauto.bg/product/zaryadno-za-akumulator-s-cifrov-displey">зарядното с цифров дисплей на Osram</a></span>. Най-голямото удобство е, че такова зарядно ще е винаги с вас - в багажника или дори в жабката за по-малките модели и ще можете да реагирате, дори когато сте на пътя. Те имат сравнително по-малка мощност, но предимствата им са неоспорими.</p> <p><em>Имайте предвид и че <strong>самите зарядни за акумулатора имат нужда от своята грижа</strong> - трябва да са защитени от прах и влага, от удар или изпускане. Тяхната защита от външни влияния е различна и е определена със съответния IP рейтинг по стандартизирана система. така можете да прецените още преди покупката - дали да вземете по-защитен модел, ако възнамерявате да го използвате при всякакви условия.</em></p> <p><strong>При избор на зарядно не забравяйте да гледате и мощността му</strong>. По-мощните зарядни зареждат по-бързо. Например едно зарядно с 40 ампера може да зареди един по-малък акумулатор за броени минути, ако не е силно изтощен. Докато модел с 2 ампера може да зарежда и за повече от 24 часа.</p> <p><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/14179/files/image/3-5-zaryadni-za-akumulatori.jpg" class="aligncenter" /></p> <p><em>Ние от ComAuto сме започнати с неудобствата за шофьорите през зимните месеци. Ето защо предлагаме <a href="https://comauto.bg/category/zaryadno-za-akumulator">разнообразие от автомобилни зарядни за акумулатори</a> в нашия онлайн магазин. Разгледайте моделите и изберете най-подходящия за вас.</em></p>

Сравнение на продукти
Нашият онлайн магазин използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки