Меню
  • Начало
  • Начини на плащане и доставка

Начини на плащане и доставка

Ние от COMAUTO ценим клиентите си и предлагаме различни начини за плащане и доставка за максимално улеснение!

Наложен платеж

Изпращаме пратките с опция "Прегледай преди да платиш". При заплащане в брой при доставка се използва Пощенски паричен превод(ППП). Вие ще получите фискален документ от Еконт или Спиди като лицензиран пощенски оператор за извършване на Пощенски парични преводи по смисъла на Закона за пощенските услуги. Запазете фискалният документ, който замества касова бележка в доказателство за извършеното плащане! При издаване на фактура моля прикачете фискалният документ към документа. Цените в онлайн магазина са с включено ДДС.

Чрез кредитна или дебитна карта

При заплащане с кредитна или дебитна карта се се платежна страница на обслужващата ни банка ДСК, където въвеждате данните на вашата карта. Видовете приемани карти:
File:Maestro logo.png - Wikimedia CommonsBORIKA Logo Vector (.AI) Free DownloadVisa Logo, history, meaning, symbol, PNGFile:MasterCard Logo.svg - Wikimedia Commons

Общи условия за заплащане с карта на избрана от вас стока

1. Моля, обърнете внимание, че вашата V PAY или MasterCard Electronic карта ще се приеме само, ако е регистрирана за участие в схемите за онлайн автентикация. Проверете също така дали вашата карта е отворена от вашия издател за транзакции в интернет. В случай, че сте регистрирани от вашата банка Издател в тези схеми за сигурност, на екрана ви ще се появи страница където трябва да въведете вашата автентикационна парола. 
 Verified by Visa Logo Vector (.SVG) Free DownloadecoPayz MasterCard Security - 3D SecureCode • eWallet-Optimizer 

2. Данни на картата, необходими за попълване: 

  • номер
  • дата на валидност
  • 3-цифрен код за сигурност
  • име на картодържателя.

3.  Търговеца не съхранява данни на карти. Сигурността при въвеждане и пренос на картовите данни се осигурява чрез използване на SSL протокол за криптиране на връзката между нашия сървър и платежната страница на обслужващата ни банка.
4.  В случай на отказ възстановяването на суми става единствено, чрез нареждане на обратна операция по картата, с която е направено плащането в срок от 1 до 14 работни дни след като продукта е доставен на търговеца.
5. Сумата от Вашата карта се удържа веднага след извършена успешна транзакция.
6. Сроковете за доставка на поръчаните продукти са от 1 до 7 работни дни.
7. Ако на сайта има и цени в други валути, освен Български лев, те са само за информативни цели и могат да не са съвсем еднакви с начислената по вашата карта сума в същата валута. 
8. След получаване на плащането в нашата система, ние ще започнем обработката на вашата поръчка. Плащането с карта отнема до 3 работни дни за получаване на парите от наша страна, докато не получим плащането, не можем да ви изпратим желания от Вас продукт.
9. Цените в онлайн магазина са с включено ДДС.

Банков превод

Може да заплатите сумата за поръчката чрез банков трансфер. Междубанковите плащания може да отнемат 1-3 работни дни в зависимост от банковите институции. След като сумата бъде отразена в сметката на "Мастертроник ЕООД" се започва подготовката и изпращането на продукта. В основанието на превода, трябва да изпишете номера на поръчката.

Банкова сметка:

Фирма: Мастертроник ЕООД
IBAN:
BG61STSA93001528744794
BIC: 
STSABGSF
Банков институт: ДСК
Основание на плащане:
Номера на вашата поръчка

При възстановяване на заплатена сума преди да се изпрати продукт, който не е наличен или не се предлага. Сумата ще ви възстановим от 1-3 работни дни в зависимост бързината на постъпване, на сумата.

Доставка

Работим с куриерските фирми "Еконт" и "Спиди". Доставките се извършват в рамките на 1-7 работни дни.

Поръчки направени след 16:30 часа, се обработват на следващия работен ден. В случаите, когато поръчките са направени през почивни и празнични дни се обработват при първия работен ден.
Например: ако сте направили поръчка в събота или неделя - поръчката Ви ще започне да се обработва в понеделник.

Цената за доставка се определя и калкулира в стъпките за финализиране на поръчка, след направен избор за куриерска служба, населено място, куриерска услуга – до представителен офис на куриерската служба или адрес на получателя.

С цел по-добро качество, всички поръчки се потвърждават от клиента преди да се изпратят. В рамките на работния ден наш консултант ще се свърже с Вас за потвърждение на поръчката и уточняване на доставката. 

Сравнение на продукти
Нашият онлайн магазин използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки